Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

Minivakáció? Costa Brava!

2013.05.14. 23:34

Costa Brava – ha Spanyolország tucatnyi tengerpartjára gondolunk, ez az egyik, ami elsők között jut az eszünkbe. Már a hangzása is vadregényes, nekem, a spanyol nyelv szerelmesének főleg spanyolul... de azért magyarul sem hangzik rosszul, hogy a Vad Part, hűen tükrözi a név ezt a partvidéket. Blanestől egészen a francia határig húzódik 214 km hosszan, és buja növényzettel ellátott sziklás partok és aranyhomokos strandok váltják egymást. Barcelonától mindez egy köpésnyire, úgy egy órányira van, és a nyüzsgő, zsúfolt és városi strand után hatalmas felüdülés ide utazni, akár egy napos minivakációra, vagy hosszabb időre. Mert a Costa Bravának nyaralás íze van.

IMG_1518.jpg

Golfo de Rosas

Klímája viszonylag ideális, télen is és nyáron is enyhe a Földközi-tenger hatására. Ami mégis kellemetlenné, és egyben regényessé teszi, az a tramontana nevű szél. Északról, észak-nyugatról fúj, azúrkékre söpri ki az eget, és napokon át megállás nélkül süvít, akár 200 km/h-s erősséggel. Állandó, erős zúgásával az őrületbe kergeti az itt élőket, a legenda szerint mindig is sok bűncselekményt vagy elmebetegséget magyaráztak vele a helyiek. Állítólag a tramontana okozta Dalínál is az őrület-zsenialitás sajátos egyvelegét, aminek hatására megszülettek eredeti és meghökkentő alkotásai.

IMG_1507.jpg

Ahol belefolyik a Rio Muga a tengerbe

Rögtön a francia határ előtt található a Golfo de Rosas (Rózsa-öböl), ami egy 18 km hosszú, széles öböl. Más az arculata, mint a Costa Bravának általában, nem sziklák, megközelíthetetlen kis barlangok uralják, mint például Tossa de Mart, hanem a tengerbe folyó deltáknak köszönhetően természetesen lapos, homokos a felszíne. A szél miatt gyakran vándorló dűnék, hosszú füves növényzet és végtelenül puha homok övezi.

IMG_1511.jpg

Mediterrán, történelmüket hordozó házak, sok-sok zölddel mindenütt

IMG_1545.jpg

Az öböl Sant Martí d'Empúriesből nézve

Windszörfösök és kite-szörfösök mekkája, hiszen a tramontana gondoskodik róla, hogy mindig dagadjon a vitorla. Míg az egész Costa Braván egymást érik az apartmanok, települések és városkák, addig a Golfo de Rosas egy része természetvédelmi övezet, így máig megőrizte érintetlen jellegét, itt nincs kiépítve a part. A strandok mögött a Pireneusok magaslanak, az év felében hófedte csúcsokkal, a síelés szerelmeseinek nagy örömére. Itt könnyűszerrel meg lehet tenni, hogy délelőtt síel az ember, délután pedig valamelyik vízisportnak hódol a tengerparton.

IMG_1599.jpg

La Escala városka

Az itteni városkák arculata is különleges. Többnyire katalánok lakják a környéket, bár egyes településeken jellemzőbb a mezőgazdasági tevékenység, és ez meglátszik azon, hogy magasabb az afrikai és dél-amerikai bevándorlók aránya. Kis történelmi hangulatú városközpontok uralják a településeket, párszáz éves házaikkal, mediterrán cserepeikkel és virágokkal, olajfákkal az udvarokon. Ezek körül pedig modern házak, apartmanok gyűrűznek, amik minden évben várják a turistákat vagy a nyarat itt töltő észak-európaiakat.

IMG_1472.jpg

Empuriabrava: Víziút 1.

IMG_1488.jpg

Empuriabrava: Víziút 2.

IMG_1478.jpg

Empuriabrava: Parkoló mellékutca

Empuriabrava az öböl egyik települése, ami kétszeresen is a világmezőny elején van: egyrészt Velencéhez hasonlítják, mert ez a világ egyik legnagyobb kikötőfalucskája, 24 km-nyi tengeri csatornával, aki keresztül-kasul behálózza a települést. A városka mocsaras területre épült, és az itt lévő házikóknak van egy autóparkolója az egyik fronton, míg egy tengeri kikötője a másik fronton, a család kis hajójának. Közben ha felnézünk az égre, onnan is vár minket meglepetés:a világ egyik leghíresebb ejtőernyős bázisa, meglehetősen gyakran tűnnek fel az égen a kis pontocskák az ernyő alatt ringatózva... évente cirka 125 ezer ugrást hajtanak itt végre.

IMG_1551.jpg

A sétány

IMG_1555.jpg

Sant Martí d'Empúriesből, az öböl déli részéből van egy három kilométeres kis sétány, amit Spanyolország egyik legbájosabb sétaútvonalaként tartanak számon: elhalad a dűnék mellett, a 2600 éves főníciai és római városromok mellett, kristálytiszta vízű, apró starndöblöket kerül meg; buja vegetáció borítja az egész útvonalat és mindeközben harsogva csicseregnek a madarak. 1992-ben ezen a szent szakaszon ért hosszú útja után spanyol partot az olimpiai láng, mielőtt bejárta volna az országot.

IMG_1590.JPG

Emlékmű az 1992-es barcelonai olimpiának

Ami érdekes, de legfeljebb az irigység miatt nézhetek erre ferde szemmel, hogy rengeteg skandináv, német és brit idős házaspár telepszik le itt az év egy részére, vagy véglegesen a nyugdíjba menetel után. De ha angol vagy svéd nyugdíjas lennék, elég valószínű, hogy én is valami hasonló helyet keresnék, ahol még nem hotelekkel kiépített az egész partvidék, mint Maspalomasban vagy Malaga környékén, hanem békés, tágas, érintetlen.

komment

Címkék: tramontana Costa Brava Golfo de Rosas

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr615300773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása