Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) sitges (1) Sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

Vendégségben a hegylakóknál - III. rész

Európa csúcsai

2012.09.23. 18:10

Néhány bejegyzés erejéig rendhagyó helyszínről fogok írni, ugyanis repülőre szálltam és elhagytam Katalóniát, hogy két hetet az egyik észak-spanyolországi régióban, Kantábriában töltsek el.

IMG_8891_m.jpg

Potesből a Picos de Europa első hegyvonulatainak látványa

Úgy érzem, hogy Kantábria arculatát, a városait, a dombjait és a sziklás partjait elég jól megismertem két hét alatt. Jártam a piacon több kis középkori városkában, láttam sok homokos és sziklás tengerpartot, megnéztem többször, hogyan megy le a nap a zöldellő dombok mögé, vörösre festve eget és óceánt. Elkocsikáztam marhavásár mellett és ettem tapaszt falusi fesztiválon, helyi ciderrel leöblítve.

IMG_8916_m.jpg

A cidert, vagyis az almabort is a heggyel reklámozzák

Biztos rengeteg kincs van még, amiről lemaradtam, de úgy érzem, hogy egy elég gazdag összképet kaptam, vagyis a lényeg átjött. Viszont a Picos de Europa hegységnek csak egyetlen apró szegletét láttam; ha visszamegyek még, akkor ez az a hely, amire még nagyon kíváncsi lennék, el tudnék túrázgatni csak ott mondjuk egy-két hetet.  

IMG_8784_m.jpg

A kocsiút Fuente Dé felé

Úgy telt el másfél hét Comillasban, hogy az állandóan párás levegőn át a tisztább napokon is csak alig lehetett kivenni egy-egy távoli hegynek a körvonalait, inkább sejtettem mint láttam, hogy merre is vannak a híres csúcsok. Mindig néztem, hogy elég nagy hegyek lehetnek ezek, ahogy a dombok fölé tornyosulnak, de utólag már tudom, hogy nem sokat láttam akkor belőlük. Aztán egy nap alig hittem a szememnek, amikor hirtelen elém tárult a Picos de Europa teljes valójában, és ahol eddig csak a kék eget láttam, ott hirtelen hatalmas kopár, barna hegyek termettek.

IMG_8347_m.jpg

A megszokott látvány, a hegyeket sejteni se nagyon lehet a párától

IMG_9088_m.jpg

Végre, kirajzolódik a Picos de Europa!

A Kantábriai-hegység, azaz a Picos de Europa (magyarul Európa csúcsai) húsz kilométerre tornyosul az óceántól. Az Amerikából az óhazába hazatérő tengerészek számára valóban Európát jelentették ezek a hegyek, mert a viszontagságos útjuk után ezeket pillanthatták meg először, boldogan felkiáltva, hogy föööld!

IMG_8965_m.jpg

A zöldellő tájból élesen állnak ki a hegycsúcsok

Három régiót szel át: Kantábriát, Asztúriát és Kasztília és Leónt, csúcsai pedig 2600 méternél is magasabbak. Én csak a hozzám legközelebbi vonulatot tudtam megnézni, és azt is elég kényelmes módon: autóval elmentünk Fuente Dé-be, ahol a kb. 1100 méteres magasságból 1900 méterre repít fel a sikló, miközben a lábunk alatt 800 méteres szakadék tátong. Már a kocsiút gyönyörű egyébként, ahogyan a meredek sziklafalak között kanyarog az út, mellettünk barlangok, fenyvesek, hegyi sasok és patakok suhannak el, és ahogy közeledünk a cél felé, egyre sziklásabb és kopárabb a táj; a zöld erdőket meredek, fehér sziklatenger váltja fel.

IMG_8814_m.jpg

A sikló, lentről nézve

IMG_8820_m.jpg

A völgy felülről nézve, 1900 méteres magasságban

 A siklóra kicsit várni kellett, aztán nagyon hamar, pár perc alatt fel is vontatott minket a hegytetőre, ahol mintha egy másik világban találná magát az ember. Holdbéli táj ez; sziklás, szürke, gyér növényzettel.

IMG_8848_m.jpg

A Holdbéli táj

Szerencsénk volt, hogy aznap nagyon tiszta volt az idő, és a kék égen egyetlen felhőpamacs sem úszott, így az egész panorámát gond nélkül élvezhettük. Azért azt is megnézném, amikor a sikló átszeli a felhőréteget, és a nagy, pihe-puha felhők fölé emelkedik az ember, amiből ki-kibújnak a környező csúcsok... hát például emiatt is kell visszamenni még.

IMG_8855_m.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Kantábria Picos de Europa Kantábriai-hegység

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr974797855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása