Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

Vendégségben a hegylakóknál - II. rész

Santillana de Mar, Altamira-barlang

2012.09.14. 12:56

Néhány bejegyzés erejéig rendhagyó helyszínről fogok írni, ugyanis repülőre szálltam és elhagytam Katalóniát, hogy két hetet az egyik észak-spanyolországi régióban, Kantábriában töltsek el.

IMG_8235.JPG

Santillana de Mar belvárosa

Santillana de Mar a három hazugság városa, mert a nevével ellentétben se nem szent (santo), se nem lapos (llana), és tengerpartja (mar) sincsen. Van viszont egy gyönyörű, bájos középkori óvárosa, és Altamira-barlangja, tele cirka 15 000 éves barlangrajzokkal.

IMG_8197.JPG

Középkori kőházak mindenfelé

IMG_8194.JPG

Plaza Mayor, Városháza

IMG_8231.JPG

Székesegyház

Már a kantábriai vakációm első napján úgy adódott, hogy ellátogattunk Santillana de Marba, és azóta sem jártam ennél csinosabb kantábriai kisvárosban. Mint errefelé minden település, ez is dimbes-dombos tájra épült, és a kis középkori utcácskákat gyönyörű ódon kőházak szegélyezik, hatalmas faerkélyekkel és rengeteg virággal. Roppant takaros az egész, annak ellenére, hogy a házak nagy része öt-hatszáz éves.

IMG_8213.JPG

Virágok mindenütt

IMG_8210.JPG

A mesés zöld dombok, a tehenek és a kőházak idillje

IMG_8237.JPG

Zimmer Feri

Mindenképpen vissza akartam menni, hogy megnézzem magamnak az Altamira-barlangot, azaz annak a rekonstruált változatát, mivel magát a barlangot nem lehet látogatni: sajnos a rengeteg látogató miatt megváltozott a mikroklímája, és hogy garantálhassák a leletek épségét, nem volt más választás, be kellett csukni a boltot. Felépítették viszont a NeoBarlang-ot, ami igyekszik pontos mása lenni az eredetinek, és valósághűen bemutatni egy termet úgy, ahogy az az igazi barlangban is van.

Már az odaút kalandos volt, mert én ugyan csak annyit kérdeztem egy idős nénitől az esőben bóklászva, hogy hol is áll meg pontosan a busz, de innentől óriási (egyoldalú) beszélgetés vette kezdetét mindenféléről, hogy sajnos a Camino útvonala már nem a háza előtt megy, így rosszabbul megy az üzlet, viszont minden héten jár táncolni, hajnalig ropja és imádja a mojitot, majd engem is elvisz egy ilyen buliba. Ahhoz képest, hogy körülbelül 65 éves lehetett a néni, nagyon energikus volt. Amolyan tyúkanyó módra utasított, hogy mindenképpen vegyek egy esernyőt, ha már nem hoztam, mert a dzsekim amúgy is túl rövid, és el fogok ázni, a cipőmről nem is beszélve... igaza lett, bár gyanítom, hogy egy ernyő nem sokat segített volna rajtam.

IMG_8660.JPG

Hajtják át a teheneket a másik legelőre, a városi turisták nagy örömére

Összességében szerencsém volt a híres óceáni éghajlattal, mert egy hét napsütés és strandidő után kaptam csak pár nap esőt, de akkor viszont esett végeláthatatlanul, ahogyan aznap is, amikor barlangnézőbe indultam. Gondoltam, semmi baj: felszállok a buszra, leszállok, bemegyek a múzeumba, kijövök, mi baj lehet. Igen ám, de még olyan 2-3 kilométer séta is várt rám az esőben a múzeumig, és habár gyönyörű volt a táj még az esőn keresztül is, ahogyan a zöld dombocskákra leereszkedtek a felhőpamacsok, és azokban battyogott az ember, a szokásos tehenek, lovak és birkák mellett, azért nem volt kellemes, na. Az vigasztalt, hogy rengeteg zarándok is velem együtt járta az útját, és nekik azért lássuk be, sokkal nehezebb dolguk volt: ők a hátukon hordták még pluszban a pár hétre elegendő felszerelésüket, és nem 3 km-t kellett aznap megtenniük az esőben, hanem inkább 23-at.

IMG_8655.JPG

A felhőben úszó dombok rejtik a híres Altamira-barlangot

Maga az Altamira Múzeum nem volt rossz (kellemes meleg is volt), bevezettek minket egy terembe, ahol egy rövidfilm keretében bemutatták, hogyan kereste egy vadász annak idején a sziklák közé beszorult kutyáját, és találta meg helyette a barlangot; majd évekkel később egy amatőr régész járt erre a 8 esztendős lányával, és igazából ez a kislány lelt rá az egyedülálló barlangrajzokra. Hosszú évekig csalással vádolták a régészt, mindaddig, amíg egyre több és több hasonló lelet került elő a környéken, és bebizonyosodott, hogy a rajzok eredetiek.

neocueva_altamira_478x320.jpg

Neocueva - a rekonstruált barlang

A műbarlangban megmutogatta az idegenvezető, hogy hányféle technikával készültek a rajzok, hogy az őseink hosszú évezredeken jártak a barlangba, és festettek az üres falfelületre, vagy csak átalakították az ott talált rajzokat, és így lett például egy álló lóból menekülő bölény.

santillanaaltamira04.jpg

A bölény a leggyakoribb a rajzok között

Van hozzá interaktív, multimédiás kiállítás is, amiből lényegében mindent meg lehet tudni az akkori életkörülményekről, szertartásokról, szokásokról és a rajzok technikájáról.

b000001.jpg

Ami engem a leginkább lenyűgözött, hogy ezek az emberek nagyon primitív állapotok között éltek, minden nap harcolniuk kellett az életben maradásért. És mégis, volt rá igény, volt rá késztetés már akkor is, hogy alkossanak, hogy teremtsenek valamit, ami nem melegít és amitől nem laknak jól. Valamit, ami ki tudja milyen jelentést hordozott számukra, mert csak annyit tudunk, hogy nem voltak összefüggésben a megrajzolt állatok a zsákmányállataikkal. De bármit is szimbolizált, számomra mindenképpen a kreatív alkotást jelenti, és ez lenyűgöző: mintha a művészi önkifejezés vágya a génjeinkben lenne attól a pillanattól kezdve, hogy embernek nevezzük magunkat.

Szólj hozzá!

Címkék: Kantábria Altamira-barlang Santillana de Mar

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr894776856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása