Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

A Montsec rejtett csodái

2014.02.13. 15:03

Lleida egy viszonylag ismeretlenebb szeglete Katalóniának, a közeli Costa Brava sziklás tengerpartja jóval több látogatót vonz, mint ez a belső tartomány. Igazi eldugott kis csoda ez a környék, mi magunk sem tudtuk, hova tartunk, amíg meg nem láttuk ezt a lélegzetelállító területet.

IMAG0099.jpg

Egyszerűen kirándulni akartunk, és erre számtalan lehetőség kínálkozik Katalóniában, hiszen rengeteg túraútvonallal rendelkeznek a különböző hegyláncai és völgyei. Kinéztük a híres Pedraforca környékét, hogy ezt a jellegzetes hegyet milyen jó lenne megmászni, és persze szállás is kellett, így elkezdtük a netet bújni. Nem nagyon találtunk kedvezőt így a síszezon kellős közepén, de hirtelen elénk került egy olyan hirdetés, ami lényegében teljesen máshol volt, viszont beleszerettem, hogy igen, itt szeretném a hétvégét eltölteni. Pedraforca várhat, majd egyszer máskor találkozunk. Irány a Montsec hegység és Terradets!

IMAG0129.jpg

Döbbenetes éjszakai sötétségben utazni, mert csak annyit érzékeltünk, hogy sokat kanyargunk, nyilván a hegyek miatt, néha átmegyünk hidakon, nyilván a folyók és víztározók miatt, de körülbelül ennyi. Másnap így hatalmas meglepetés volt a kilátás. A szállásunk közvetlenül a cellersi víztározó partján feküdt, így az erkélyen kinézve elakadt a lélegzetünk. Szemben a Montsec hegység vonulatai gyűrődtek, a lábai előtt pedig ott terült el az a hatalmas vízfelszín, a Noguera Pallaresa folyó felduzzasztott vize.

DSCN1931.JPG

A víztározó

DSCN1927.JPG

1935-ben hozták létre a víztározót, egyrészt hogy a víz energiáját kiaknázzák, másrészt hogy a kicsivel északabbra és valamivel délebbre fekvő másik két víztározó szintjét jobban tudják szabályozni. Gyönyörű hegyvidék ez, magyar szemmel nézve vad táj, magas csúcsokkal és vad folyókkal, amik mély árkokat vájtak ki maguknak a hosszú évmilliók alatt. Az ember pedig a maga képére formálja, alakítja a természetet, és energiát termel... Félelmetes belegondolni, milyen lehetett kialakítani ezt a mesterséges medencét és vízzel árasztani el, miközben a mélyben valahol még mindig ott van például a XII. századi Sant Miquel de Cellers monostor romja, immár hosszú ideje a víz alatt. Vajon a gróf, aki megépíttette, gondolta volna, hogy utódai egy nap vízzel árasztják el, az egész völggyel együtt? Nehéz helyeselni egy ilyen lépést, még ha az eredménye ez a csodálatos látvány is, és egy olyan energiaforrás, ami azért viszonylag barátságos és szimpatikus módon termel nekünk elektromosságot, hogy például bekapcsolhassam a számítógépet, amin most is éppen írok.

DSCN1932.JPG

A másik nagy meglepetés a titokzatos Congost de Mont-rebei név mögött rejtőzött, ahova szintén véletlenül vetődtünk el. A szálláson ajánlották, mutattak egy homályos, kifakult fotót valamilyen szikláról, talán valami vizet is kivehettünk rajta, de mindegy volt, csak túrázni akartunk a környéken, élvezni a táj szépségét. Egy újabb folyót találtunk itt, a Noguera Ribagorçanát, ami egyben hosszú évszázadok óta természetes határa Katalóniának és Aragóniának. Követni kezdtük, lényegében tudatlanul, hogy mit is keresünk – abszolút spontán és felkészületlen túrázók voltunk, mentünk arra, amerre az orrunk vezetett. Így talán még nagyobb volt a meglepetés ereje, mert valami fantasztikus és nem mindennapi látvány bontakozott ki a szemünk előtt.

DSCN1977.JPG

Itt már látszott, hogy szép látványban lesz részünk...

IMG-20140112-WA0002.jpg

DSCN1987.JPG

A folyó több mint 500 méter mély, lényegében függőleges falakat vágott ki magának ezen a szakaszon, miközben az ember azt érzi, hogy ha egy kicsit nyújtózkodik, megérintheti a szemben lévő falakat. A legszűkebb részén alig húsz méter választja el a kanyon két meredek falát egymástól, a lábunk alatt a mélységben pedig hihetetlenül és valószerűtlenül kéken zubog a folyó. A katalán oldalon lévő sziklafalba egy ösvényt vájtak, így ezen a keskeny úton végig lehet sétálni a szűk szoros mentén, amíg ki nem tágul és tóvá nem szelídül a folyó. Sajnos a közeledő sötétedés miatt nem tudtunk végigmenni, pedig a kicsit távolabbi falépcsős rész is biztosan nagyon látványos lehet.

2013-12-14.jpg

2013-08-02 (1).jpg

A környék nagyon népszerű a túrázók, barlangászok és kajakosok körében, illetve sziklamászók is előszeretettel gyakorolnak a függőleges falakon. Decembertől júniusig tilos a mászás, hogy ne zavarják meg az itt élő madárfajok fészkelését. A meredek falakon olyan endemikus és ritka fajok élnek, mint a rétisas, a keselyű és a szirti sas. Nagyon könnyű terep a kirándulók számára, lényegében csak sétálni kell, ámuldozni és fotózkodni.

2013-08-02.jpg

2014-01-04.jpg

Amikor búcsút intettünk Lleidának, még egy utolsó ajándékkal szolgált a számunkra. Amit az odaúton sötétség borított, azt nappali fénynél nézhettük meg végre, hosszú kilométereken követve a Noguera Ribagorçana völgyét és a csodálatos, meredek hegyeket. Ismét egy olyan hely került a listára, amiből nem elég, ahova vissza kell még menni és alaposabban megismerni minden kis kincsét. 

IMAG0165.jpg

IMAG0166.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: víztározó Congost de Mont-rebei Noguera Pallaresa Lleida Noguera Ribagorçana

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr815812336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása