Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

Hogyan kerül kőolaj a paradicsomba?

Save Canarias!

2014.06.05. 18:15

Június ötödike a Környezetvédelem Világnapja, és Spanyolországban sajnos szomorú apropója van, hogy az átlagosnál nagyobb figyelmet kapjon ezen a napon a környezetvédelem. A Kanári-szigetek az ország egyik leglátogatottabb és legkülönlegesebb része, a kellemes klímának köszönhetően egész évben özönlenek ide a turisták. Azonban más szempontból is speciális, ugyanis a szigetcsoport és az azt körülölelő óceán sokszorosan védett környezetvédelmi terület, ami most komoly veszélybe került.

savecanarias_creatividad.jpg

Az egész szigetvilág büszke arra, hogy mennyire odafigyelnek a fenntarthatóságra és a természeti kincseik védelmére, és valóban, nagyon elől járnak ebben: El Hierro szigete tökéletesen önellátó energetikailag, La Palma pedig az egyetlen sziget, amelynek a repülőtere szélenergiával működik. Most mégis egy hatalmas lépésre készül a spanyol kormány hátrafele, mert a múlt héten engedélyezte a Repsolnak, hogy próbafúrásokat végezzen a környékbeli óceánban, és a jövőben természetesen szeretné kinyerni a mélyben rejtőző olajat. Készült egy környezetvédelmi elemzés, amely szerint óriási veszélyt jelentene mindez és a lehetséges szivárgások az itteni egyedülálló élővilág számára, mégis, ennek ellenére is megkapta a Repsol a Környezetvédelmi Minisztérium jóváhagyását.

DSCN1334.JPG

La Graciosa, Playa de la Concha, az egyik leggyönyörűbb tengerpart a világon

A közel 700 km2-es óceáni terület az Európai Unió legnagyobb védett tengeri övezete. A háttérben a rendkívül különleges tengeri és szárazföldi élővilág áll: a Kanári-szigetek tagjai közül itt a legnagyobb az élőlények sokszínűsége, és rengeteg, a kihalás szélén lévő faj található meg itt. Több olyan fajnak is az otthona ez a terület, amely a világon csak itt él, és sok madárfajnak ad ideális fészekrakó helyet. A csak itt élő, azaz endemikus élőlények között vannak halak, növények, gyíkok, kagylók, csigák, madarak.

chinijo_marinal.jpg

A sötétkék terület a védett tengeri övezet a szigetcsoport körül: itt valamivel hidegebb a víz az Afrika partjai felől érkező áramlatok miatt, mint a Kanári-szigetek többi részén, ami rendkívül gazdag halállományt eredményez

Évről évre kőkemény harcot vív több olyan szervezet, mint például a WWF, hogy megóvják a törékeny ökoszisztéma egyensúlyát, küzdjenek az illegális vadászat és halászat ellen, kordában tartsák a turizmust, és az itt élőkkel is elfogadtassák a környezetvédelmi szabályokat. Mindezek ellenére most lényegében eladta a szigeteket a minisztérium az olajért, hiába építette fel eddig a szigetek védelmét. A spanyol nép, különösen a kanári-szigeteki lakosság roppant módon felháborodott mindezen, és azóta az összes lehetséges fórumon tiltakoznak a fúrások ellen. Eddig közel 180 000-en írták alá a petíciót, ami a fúrások teljes megszüntetését követeli, és én bátorítok mindenkit, hogy kövesse a példánkat, és írja alá. Hétvégén tüntetések lesznek országszerte, hogy ezzel is kifejezzék a tiltakozásukat. Nekem személy szerint a szívem csücske a Kanári-szigetek, egy varázslatos és különleges hely, és borzalmas lenne, ha olaj szennyezné be a partjait.

manifestaciones_prospecciones_7_junio.jpg

komment

Címkék: olaj Kanári-szigetek WWF Save Canarias

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr416281737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása