Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

Fesztivál van a mi utcánkban...

2012.08.24. 12:42

IMG_8021_m.jpg

Képzeljük el, hogy Budapesten, a belvárosi utcácskánkban egyik hétköznap délután lakógyűlés van. Mindenki hozza otthonról a kissámlit, lehuppan rá, szépen nekidőlünk a ház falának, és elkezdünk közösen tanakodni. Nevetgélünk, iszogatunk, az idősek kedélyesen anekdotáznak, a gyerekek önfeledten szaladgálnak, és vidáman, jó hangulatban kitaláljuk együtt, hogy akkor hogyan is díszítsük fel az utcánkat az idei fesztiválra. Mi legyen az alaptéma, kinek mi lesz a feladata, ki mit hoz, intéz, és így tovább.

IMG_8172_m.jpg

Várom azt a percet, amikor ez megtörténhet majd otthon, és nem csak arról szól a vita, hogy már megint milyen hangnemben üzengettek a szomszédok egymásnak a faliújságon, vagy hogy sajnos ki kell cserélni az öreg gázcsöveket, mert a hatóságok szivárgást észleltek, és ezért nem lesz gáz két hétig. Valahogy egyelőre ez még elképzelhetetlen. Vagy csak mindig rossz házban laktam?

IMG_8069_m.jpg

Barcelonában az egyik legnagyobb helyi fesztivált, a Fiesta Mayor de Graciát a bájos, cirka négyszáz éves múlttal rendelkező negyed lakói rendezik meg. A mindennapokban talán ez az egyik legautentikusabb része a városnak, egy fokkal kevesebb turistával, viszont echte spanyol (katalán?) építészettel, tele bárokkal, éttermekkel, apró kis terekkel. Augusztusban aztán a feje tetejére áll minden, az amúgy sem csendes negyed ilyenkor még jobban kitesz magáért, és kis túlzással egy helyi diákszigetet valósít meg a szűk utcákon.

IMG_8124_m.jpg

Az egyik fő látványosság az utcák versenye. A helyiek hónapokon át készülnek rá, hogy az ünnep hetére kidíszítsék az utcájuk egy szakaszát, egy központi motívum mentén. Akárcsak az Oscar-gálán, itt is van egy fődíj, és mellette még számos kategória, mint például Legjobb Világítás, Innováció, Újrahasznosíthatóság vagy a Művészi Érték. A fődíjat idén a Calle Verdi vitte el a western ivójával, ahol női torzók kán-kánoztak lelkesen az akasztófa alatt, illetve elnyomott indiánok sátrai füstöltek a kaktuszok és totemoszlopok között.

IMG_8165_m.jpg

Calle Verdi

IMG_8158_m.jpg

Calle Verdi

Körülbelül 20 utca versenyez minden évben, egyik ötletesebb dekorációval mint a másik. Nagy örömmel vettem tudomásul, hogy az egyik utca témája nem más volt, mint a Rubik-kocka!

rubik_m.jpg

Volt ott egyébként minden, Északi- és Déli-sark pingvinekkel és eszkimókkal, víz és élővilág medúzákkal, cirkusz oroszlánnal és kiskertecske kúttal, virágokkal.

IMG_8113_m.jpg

Kedélyes délutáni dominózás

Nappal családi programokat kínáltak a látogatóknak, miközben a helyiek leültek az asztalokhoz és együtt megebédeltek, amolyan mediterrán módra, hosszú órákon át, majd kora délután elkezdődtek a koncertek és a tánc a tereken és az utcácskákban felállított színpadokon, ahol a katalán együttesek biztosították a szigetfeelinget, egészen a hajnali órákig. Mindez egy teljes héten át tart, minden nap és minden éjjel. De innentől beszéljenek inkább a képek!

IMG_8070_m.jpg

Barcelona felett az ég

IMG_8042_m.jpg

Cirkusz téma

IMG_8044_m.jpg

IMG_8088_m.jpg

Személyes kedvencem, az Északi- és Déli-sark

IMG_8142_m.jpg

Sasoktól (?) hemzsegő Vadnyugat 

IMG_8133_m.jpg

Már kora délután is jól esik egy kis katalán tánc...

Annyi gazdag és kreatív részlet volt, hogy lehetetlen volt mindent megörökíteni vagy akár csak bejárni az egész negyedet. Ahogy befordultunk egy utcába, mintha egy újabb világban találtuk volna magunkat, különleges, mesebeli díszletek között, a lampionoktól varázslatos megvilágításban. És még egy szót sem szóltam a koncertekről, pedig hihetetlen kincsekre lehetett bukkanni minden sarkon. Aki tervezi, hogy egyik nyáron Barcelonába jön nyaralni, annak javaslom, hogy mindenképpen időzítse augusztus elejére.

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál utcabál Fiesta Mayor de Gracia Gracia

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr614728176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása