Spanyolország a tapas hazája, nem létezhet autentikus spanyol este anélkül, hogy ne csipegetnénk valamit borozgatás és beszélgetés közben – no meg jól is esik kísérni valamivel a bort. Na de mi is az a tapas?
Berenjenas con miel de caña, azaz padlizsán karamelliz
Nem olyan egyszerű meghatározni, mert igazából minden lehet tapas, ami csak apró falatkákra bontható. Lehet nyers és lehet sült. Lehet hús és lehet zöldség. Lehet édes és lehet sós.
Húsgombóc
Maga a szó annyit jelent, hogy fedő: réges-régen, amikor a spanyolok esténként odahúzták a hordó mellé a széküket, hogy aköré gyűlve iszogassanak, akkor kistányérral fedték le a poharakat, hogy ne másszanak bele a bogarak, ne menjen bele a por. A tányérra rátették a kis kolbászkát, sonkácskát, tintahalkarikát, olívabogyót, sajtot, ki-ki ízlése szerint. És lőn, megszületett a tapas.
A klasszikus...
Manapság ezek a kis csipegetnivalók hivatalosan is előétellé nőtték ki magukat a spanyol konyhaművészetben, bár önállóan is megállják a helyüket, az ital mellé kísérőként. A rossznyelvek szerint a bárok vendégcsalogatónak kezdték el ezeket a sör, bor mellé kínálni, hogy egyrészt eleve ezzel csábítsák be a kapuikon az embereket, másrészt a sós falatkákkal serkentsék a fogyasztási kedvet.
És a másik nagy kedvenc...
Akárhogy is, Andalúziában, különösen a tengerparti turistaparadicsomoktól távol, például Granadában máig bevett szokás, hogy az itóka mellé jelentős adag tapas is kerül az asztalra, amivel jóformán jól is lehet lakni. Spanyolország nagy részében már nem jár ingyen ez a kísérő, de még mindig fel lehet ezeket a helyeket is lelni itt-ott. A katalánok egy kicsit a skótok szerepét töltik be a Mediterrániumban, ami persze egy egyszerű sztereotípia, de azért nem meglepő, hogy Barcelonában nem nagyon kapni csak úgy gratis tapast. Nem zörög a haraszt?
Tortilla rollada - zöldséges tortilla
Ami a tapasokban közös pont, az az, hogy mindig társaságban fogyasztják. Jellemző a spanyolokra, hogy hetente többször eljárnak vacsorázni, és a kulináris élvezeteket összekötik egy jó beszélgetéssel, nevetgéléssel - ennek az egyszerűbb formája lehet a „beülünk valahova sörözni és közben bekapunk valamit” esete, azaz a tapasozás. (Erre külön kifejezések is léteznek a nyelvben: tapear illetve ir de tapas.) A spanyol rendkívül szociális lény, nagyon szeret társaságba járni, és válság ide vagy oda, ezt a jó szokását máig megtartotta. Persze az régiónként rendkívül eltér, hogy éppen krokettet vagy tengeri herkentyűket szolgálnak fel, de az biztos, hogy nem nagyon van olyan bár az egész országban, ahol ne lehetne valamiféle sörkorcsolyával kísérni az italozást.
Isteni paradicsomos mártogatós