Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

Vulkánkereső Olotban

2014.05.04. 12:53

Ismét egy kirándulásra buzdító poszt következik, hogy folytassuk Katalónia kincseinek a felfedezését. Talán kevésbé ismert, hogy a Pireneusok keleti oldalán bújik meg a Garrocha Nemzeti Park (Parque Natural de la Zona Volcánica de la Garrocha), ami egy hatalmas vulkánmező, itt találhatóak meg az "Oloti Vulkánok".

croscat.jpg

 Croscat

A nemzeti park 15 ezer hektár területen helyezkedik el, La Garrocha tartományban, amelynek a székhelye Olot városa. Mi először Santa Pau középkori falvacskáját látogattuk meg, majd utána elindultunk, hogy megkeressük a híres vulkánokat.

IMAG0696.jpg

A falu óvárosa olyan, mint a mesében: egy apró domb tetején helyezkedik el az egész régi városrész, körülötte várfal és alatta egy patak véd az illetéktelen behatolóktól. Ha átkelünk a hídon, onnantól hirtelen már a várban találjuk magunkat, amelynek minden egyes házikója ódon, réges-régi kövekből épült. Az egész vár lényegében pár utcácskából és egy boltívekkel tűzdelt főtérből áll, ahol  éttermek és kávézók hívogatják a látogatókat, miközben a boltívek felett nagy lendülettel teregetik a tiszta ruhát az ott élők.

IMAG0734.jpg

Santa Pau, Plaza Major

IMAG0727.jpg

Az egyik kávézó mellett nyugdíjas angol úr mutatja meg, hogyan is kell élni a munkásévek után: előtte festővászon, kezében ecset, nézegeti a teret és közben nagy hangon magyaráz a körülötte álló érdeklődőknek. Jó pár szuvenírárust találunk, és egy idős helyi keramikust, aki szívesen mutatja be nekünk a műhelyét, benne az agyag és papírmasé művekkel, valamint a felesége festményeivel. A boltokban aranyáron adják a helyi babot, a ruhaboltban a pulcsikon is babfigurák vannak - a helyi hagyomány hátterében az áll, hogy nagyon kedvez a vulkanikus termőföld a babnak, ami itt termelve különösen lágy és édes lesz - a helyiek közül sokak számára jelent a bab megélhetést, és több bab márka is viseli Santa Pau nevét.

IMAG0738.jpg

Az óváros, a XIII-XIV. századbeli házacskákkal

IMAG0717.jpg

Igazán hangulatos az egész falu, nem hemzseg a látogatók tömegétől, még pont élvezhető a hely békéje és bája. Ahogyan körülnézünk a várfalról, körben hihetetlen zöld dombok néznek vissza, amelyek igazából többnyire vulkánokat rejtenek, és meredek sziklaszirtek, amiket benő a százféle zöld színben pompázó tavaszi erdő. Kevés olyan régiója van Spanyolországnak, ami bővelkedik a zöldben, sokkal inkább jellemző a kopár, köves-bokros hegygerinc, így öröm a szemnek ennyire buja növényzetet látni.

IMAG0713.jpg

Az árkádok a főtéren - furcsa volt látni, hogy engedik a kocsikat ide bejönni, nagyon nem illettek a helyhez

IMAG0719.jpg

Kilátás Santa Pauból a szomszédos dombokra, amelyek valójában mind régi vulkánok

Santa Pautól pár kilométerre van csak a nemzeti park középpontja: a parkolóból lényegében minden irányba mutat egy-egy nyíl, és mindegyiket követve egy vulkánhoz érünk. Nem szabad olyan látványos vulkánmezőt elvárni, mint például a Timanfaya Nemzeti Parkban Lanzarotén. Az itteni vulkáni tevékenység nagyon régóta hallgat, az utolsó kitörés olyan 10 ezer éve volt, habár ahogy utánaolvastam, a tűzhányók nem aludtak ki még mindig, de hosszú ideje inaktívak - laikusként számomra ez azt jelenti, hogy lehet itt még kitörés, csak valószínűleg már nem a mi életünkben. Hiába, máshogyan mérik az időt egy vulkán életében... 

IMAG0746.jpg

Hihetetlenül zöld a táj

700 000 évvel ezelőtt kezdődött el a vulkanikus aktivitás a területen, és egészen 10 ezer évvel ezelőttig tartott, különböző intenzitással. Több mint 40 tűzhányó ontotta itt valaha a lávát, hatalmas területen, ennek köszönhetően nagyon termékeny a talaj. A természetnek már volt ideje arra, hogy lépésről-lépésre felmorzsolja a bazaltot, és mára csupán a körvonalai maradtak meg a tűzhányóknak; a kúpokat, a krátereket és a dombokat mind nagyon dús növényzet borítja.

IMAG0755.jpg

A távolban a Pireneusok hófödte csúcsait látni

A bőség zavara, hogy melyik vulkánt nézzük meg, de érdemes a 682 méter magas Santa Margaritát, ami egy teljesen szabályos kráter, a közepén a Santa Margarita-kápolnával, vagy a Croscatot, ami az Ibériai-félsziget utolsó vulkánkitörését produkálta.

IMAG0764.jpg

A Santa Margarita-vulkán kráterének közepén kápolna áll

A Croscat azért is különleges, mert 25 éven át agyagot bányásztak itt a téglagyár számára, így olyan, mintha egy hatalmas szeletet kihasítottak volna az oldalából. Ez indította el a civil kezdeményezéseket, aminek eredményeképpen a Katalán Parlament 1982-ben megalapította a Garrocha Nemzeti Parkot, habár egészen 1991-ig eltartott, mire sikerült megállítani az agyag kitermelését. Azóta azonban nagy figyelmet szentelnek a megóvására: habár nemzeti parkról beszélünk, mégis 11 lakott terület helyezkedik el rajta, és a felszínének 98 %-a magántulajdonban van - mindezek a körülmények között igyekeznek a hatóságok összhangba hozni az ember és a természet együttélését, hogy a lehető legjobban csökkentsék az emberi beavatkozások hatását.

Szólj hozzá!

Címkék: vulkán Garrocha Olot Santa Pau

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr46116876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása