Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) sitges (1) Sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

Kiskastélyt ajándékba?

2014.04.22. 00:39

Ugyan a Palau Reial de Pedralbest megemlíti minden, magára valamit is adó útikönyv, mégis sokak számára nem fér már bele a rövid nyaralás feszített tempójú menetelésébe a királyi palota. Milyen szerencse, ha valaki huzamosabb időt tölt el a városban, vagy itt is él, akkor egy szép napos délutánon remek programnak bizonyulhat. Nekem is csak alig több mint két év kellett hozzá, és már meg is néztem!

IMAG0566.jpg

A megközelítés nagyon egyszerű, a zöld metró lényegében a kapuban tesz le minket, a Palau Reial (Királyi Palota) nevű állomáson, így amint feljövünk a felszínre, a Diagonal széles sugárútjának a túloldalán már ott vár ránk a palota és a kertje. Egyszer már volt egy kísérlet, amikor a metróból kiérve sajnálattal kellett megállapítanunk, hogy itt bizony szakad az eső - parkba menni márpedig nem szerencsés ilyenkor, így ezzel a lendülettel vissza is fordultunk a metróba. Most azonban ragyogó áprilisi idő volt, szeszélyes ugyan, de nem annyira, hogy meghiúsítsa a palota megtekintését.

IMAG0555.jpg

Mint Barcelonában a legtöbb dolognak, ennek is köze van a Güell-családhoz és Gaudihoz. A területen a XVII. században egy majorság állt, amit a szomszédos birtokkal együtt 1862-ben vásárolt meg Eusebi Güell. A közel 30 000 m2-es Güell-birtokon teljesen átépítették a meglevő épületet karibi stílusúra, valamint gondoskodtak egy megfelelő park kialakításáról is. Később Gaudit bízta meg a család az épület felújításával, a park újratervezésével és egy portásfülke megépítésével.

IMAG0574.jpg

A fülke egyáltalán nem okoz csalódást a Gaudi-rajongóknak, hasonló hangulatban épült, mint a Güell-park két kis mesebeli őrháza. Különlegessége, hogy a kapun egy hatalmas kovácsoltvas sárkány óriásira tárt szája védelmezi a birtokot a hívatlan látogatóktól, illetve itt jóval kevesebb turista jön-megy a többi Gaudi-épülethez képest. 

IMAG0575.jpg

A palotában nem voltam, így annak erényeit nem igazán tudnám felsorolni, de a kert és kapu tökéletes egy pár órás programra. Meg lehet tekinteni a  sárkányt, fényképezkedni vele, majd tenni egy nagy sétát a kertben, megcsodálni a különleges mediterrán növényzetet. Van itt bambusz-erdő, cédrusok, magnóliák, eukaliptuszok, tűlevelűek, amik között itt-ott bájos szökőkutak bújnak meg. Ha megszomjaznánk, a Herkules-kútból ihatunk is pár kortyot, aminek a kínai sárkányt formáló csöve Gaudi keze nyomát viseli. Majd pihenésképpen leülhetünk a palota előtti padokra, és elmélázhatunk a szökőkút felett az élet nagy dolgain, élvezve a tavaszi nap melengető sugarait.

IMAG0564.jpg

1918-ban Güell megkapta a grófi címet, és hogy kifejezze háláját a királyi családnak, nekik ajándékozta a palotát. Újabb felújítás következett az elkövetkező hat évben, és 1924-31-ig a királyi család barcelonai rezidenciájaként szolgált. A spanyol polgárháború kitörésével azonban a város tulajdonába került, és szépművészeti múzeumnak adott otthont, illetve a Franco-rezsim idejében természetesen maga Franco hajtotta itt álomra a fejét, amikor a városban járt. 

IMAG0550.jpg

És egy kis színes hír végezetül: 1997-ben az örökösödési sorban hetedik helyen álló Krisztina hercegnő, Juan Carlos király lánya tartotta itt az álomesküvőjét Iñaki Urdangarinnal, a Barcelona kézicsapatának régi csillagával. A pár története arról tanúskodik, hogy nem feltétlenül jó ómen itt esküvőt tartani, hiszen azóta előbb a férjet, majd tavaly Krisztina hercegnőt is beidézték a bíróságra sikkasztás és pénzmosás vádjával; ezidáig példátlan, hogy a királyi család bármely tagját is bíróság elé állítsák, így ebben úttörő lett a hercegnő. Ma egyébként hasonló rendezvények helyszínéül szolgál a palota, illetve kerámiamúzeum üzemel benne, látványos mozaikokkal és csempékkel.

Szólj hozzá!

Címkék: Gaudi Güell Palau Reial

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr116067289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása