Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) sitges (1) Sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

A vízisportokról...

2013.06.07. 14:09

Barcelonáról hosszasan ecsetelik a könyvek, fórumok, hogy miért érdemes ide jönni nyaralni, és ugyanilyen hosszú a lista arra nézve is, hogy miért imádnak az emberek itt élni. Bizony, nem sok ilyen város található Európában, ami rendelkezik használható tengerparttal, pezsgő kulturális élettel, gyönyörű fekvése van, csodás építészet jellemzi, és fantasztikus tájegységek veszik körül. Könnyű itt magasabb életszínvonalon élni, és ez alatt egyáltalán nem a pénztárcák pufiságára célzok. Hanem arra, hogy nagyon egyszerű itt amolyan hedonista-sportos életet élni. Az ember fogja magát, és siklóernyőzni megy hétvégén, vagy futni a tengerpartra, biciklizni, kirándulni, hegyet mászni a környező hegyekben,  esetleg úszik egyet a tengerben munka után, és egyébként is (köz)biciklivel jár mindenhova, az enyhe tél idején is, és csak esős időben kell kétszer meggondolnia, hogy el akar-e megint esni az esőtől csúszós járdákon (személyes tapasztalat). És mivel tengerparti városról van szó, van egy újabb élményforrás, ami elérhető közelségbe kerül: a vízisportok!

olimpic.jpg

Port Olímpic

Természetesen ott van az úszás, ami mindenki számára könnyedén élvezhető. Még a zordabb időben is vannak elvetemültebb jelentkezők, akik neoprén ruhájukban szelik a habokat hullámtörőtől hullámtörőig, dacolva a hullámokkal, a medúzákkal és a hideg vízzel. Szörfözés szempontjából Barcelona nem a legszerencsésebb helyszín, ritkán vannak nagyobb hullámok, de amikor nagy ritkán mégis, olyan a víz, mintha apró fókákkal lenne tele: kis fekete pontok sorakoznak egymás mellett szorosan a csillogó vízben, várva a megfelelő hullámot, amit meg lehet lovagolni. Windsurf és kitesurf szempontjából talán ideálisabb a helyzet, szél azért gyakrabban akad, ami dagasztja a vitorlát. Egy újabb őrület a paddle surf: állunk a szörfdeszkán, evezővel a kezünkben, és ha hullámok is vannak, akkor igyekszünk azokat meglovagolni, ha pedig csendes a víz, akkor szépen ellapátolgatunk, erre-arra bámészkodva. Na és persze ott van a hajózás, azon belül is az egyik legnépszerűbb, a vitorlázás.

IMG_1453.jpg

A városnak több kikötője is van, a déli kikötő a nagy tengerjárók és teherhajók otthona, innen indulnak a hajók Mallorcára, Ibizára, Genovába. Barcelonetától, a kis kinyúló félszigettől délre található egy másik kikötő, ahol a nagyobb magánhajókat találjuk; amikor erre sétál az ember, mindig lát egy-egy filmbe illő luxusjachtot. És végül a két torony tövében, a diszkósoron túl ott van a Port Olimpic, ami több mint 700 hajónak biztosít télen-nyáron parkolást.

Port-Olimpic-de-Barcelona_articlefull.jpg

Port Olímpic

1991-ben épült, abban az időszakban, amikor az olimpia lázában égett már az egész ország, így ennek megfelelően gyökeresen felforgatták a várost, és tulajdonképpen egy új Barcelona született, tökéletesen megújult városképpel. A Port Olímpic-et (spanyolul Puerto Olímpico) sportkikötőnek szánták az olimpia utáni érában, az olimpia ideje alatt pedig természetesen a vitorlásversenyek székhelyéül szolgált.

Felszerelt kis városka az egész, van itt vitorlásiskola, benzinkút, olyan kényelmi szolgáltatások, mint áram, víz, fürdőszobák, és természetesen, maga a tenger. Részben helyiek az itteni hajótulajdonosok, de elég sok itt élő külföldi is hódol ennek a sportnak. Az emberek nagyja igyekszik minél többet használni a hajóját, de munka, család mellett azért megmarad hobbiszinten a vitorlázás. És vannak az elszánt tengeri medvék, akik szikárak, naptól cserzett az arcuk; akik nem pazarolnak sem időt, sem pénzt más lakhelyre, hanem a hajójukon élik az életüket, a kikötő védelmében. Érdekes életvitel lehet ez, amikor lemond az ember a civilizáció sok-sok kényelmes ajándékáról, cserébe a víz állandó hullámzásáért, azért, hogy minden nap hódolhassanak a szenvedélyüknek.

IMG_7537.JPG

Magányos, letisztult élet ez, mégis, néha még ezeknek a popeye-eknek is szükségük van egy kis szociális életre, így történt, hogy újra kipróbálhattam ezt az úri huncutságot. Két kezemen meg tudom számolni, hányszor vitorláztam, szóval messze vagyok a tengeri medvétől, még ha a vízicsibe jelzőt boldogan be is vállalom.

IMG_7564.JPG

Folyik a munka, egyik vitorla le, másik fel

Vitorlázni mindenhol varázslatos. Egyszer a Balatonon egy hétvégét töltöttünk el így, és amikor gondoltunk egyet, hogy hm, ennénk egy lángost Siófokon, akkor egyszerűen átvitorláztunk. Barcelonában, viszonylag kis távolságban a parttól hihetetlen szerencsém volt rögtön az első vitorlázás alkalmával. Kihajóztunk, szeltük a vizet, amikor egyszer csak megláttam valamit a vízben, és alig mertem hinni a szememnek. Bátortalanul kérdeztem a kapitányt, hogy lehetséges, hogy vannak itt delfinek? Mire ő megrázta a fejét, hogy nagyon-nagyon ritkán, de amikor követte a tekintetemet, akkor ő is elhűlt, hogy jé, hát itt delfinek ugrándoznak a vízben! Édes, játékos kis lények, beragyogják az ember napját, sőt hetét, ahogyan jó fél órán át néztük, éppen hol tűnnek fel, merre ugrálnak. Amikor ilyen váratlan élményben részesül az ember, akkor megszűnik a külvilág, eltűnnek a gondok, és elámul az ember, hogy milyen szerencsés.

IMG_7546.JPG

Delfinuszony, háttérben a Tibidaboval

A delfineket látni, az egy egyedi érzés, de azért nélkülük is élvezetes a vitorlázás. Fogni a kormányt, és vezetni a hajót, bámulni a hátunk mögött hagyott Barcelonát, ami ugyanaz, és mégis, teljesen más arcát mutatja ebből a szögből. Ringani a hullámok ritmusára, ami éjjel is visszaköszön, amikor lefekszik az ember, mert félálomban érzi, hogy az ágy is mintha ringana... Beszippantani a sós, kristálytiszta tengeri levegőt, érezni a szelet az arcunkon, a békét a természettel. Persze, a vitorlázásra pont hogy ott a mastercard, de kell hozzá egy olyan tengerparti város is, mint Barcelona.

IMG_1454.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vitorlázás

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr415349695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása