Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

A hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe...

Barlanghostelben Gran Canarián

2013.02.05. 21:52

Gran Canaria ugyan kicsi sziget, mégis roppant változatosságáról híres. Tele van különböző mikroklímákkal, amik hol sivatagos dűnéket, hol aranyhomokos strandokat vagy vadregényes sziklás partokat eredményeznek. De ha már a szigeten járunk, akkor semmiképpen sem elégedhetünk meg a tengerpart vonzó habjaival, mindenképpen el kell látogatni a hegyvidékre is. Mi észak-nyugat, Acusa Seca felé vettük az irányt, ahol különleges helyen szálltunk meg: egy barlanghostelben!

IMG_0683.jpg

Kilátás az artenarai barlanghostel virágai mögül

A Kanári-szigetcsoport viszonylag fiatal, körülbelül 30 millió éves vulkáni eredetű szigetekből áll, közülük Gran Canaria egészen juniorka, „csak” 14 millió éve dugta ki a fejét a tenger szintje fölé. Az utolsó vulkánkitörés olyan háromezer éve lehetett, de valószínűleg nem aludt ki még a tűz benne, várhatóak még további aktivitások. A sziget eredetének és a későbbi eróziónak köszönhetően meredek szakadékok, hegyvonulatok jellemzik a felszínét, amik gyönyörű túraútvonalakat kínálnak. Mindezek mellett pedig, a felszíne rengeteg kisebb-nagyobb barlangot rejt.

IMG_0608.jpg

Gran Canaria hegyvidéke

IMG_0647.jpg

Az bizonyos, hogy már évezredek óta ismerték a hajós népek a szigeteket, a klímája miatt Szerencsés-szigetek néven, de hogy a guancsó, azaz a spanyol hódítók előtt itt élt nép honnan származik, arról több elmélet is létezik. Egyes elgondolások szerint Afrikából érkezett berberek, mások szerint baszkok, kelták, esetleg vikingek leszármazottjai. Ami biztos, hogy a nép a természet adta barlangokat arra használta, hogy otthont teremtsen magának, sőt, mivel a módszer igenis működött, ezért sok esetben mesterségesen is alakítottak ki barlangokat, amik családi fészekként szolgáltak.

IMG_0598.jpg

Barlanglakások a hegyoldalban

Máig népszerűek ezek a barlanglakások, amikben hosszú generációk óta élnek a helyiek, nagy kényelemben. Amikor arra a kérdésre, hogy „Na és te hol nőttél fel?”, válaszképpen azt halljuk, hogy „Én? Ja, én egy barlangban”, akkor bizonyára mindannyiunk lelki szemei előtt egy Maugli-féle gyermekkor rémlik fel, annak minden nehézségével és romantikájával. De eléggé tévúton járunk, mert ezek a lakások szerintem magasan kenterbe verik a klasszikus romladozó borsodi kockaházakat, sok magyar család csak álmodozik egy ilyen otthonról.

IMG_0591.jpg

Nappali-háló-étkező

IMG_0593.jpg

Fürdőszoba kilátással

IMG_0595.jpg

Konyha

Mert mit tudnak ezek a barlangba ékelt otthonok? Először is, maga a Kanári-szigetek is remek klímával rendelkezik, nemhiába hívják az örök tavasz szigetének az egész éves huszon-egynéhány fokos átlaghőmérsékletével, de ez a stabil megbízhatóság a barlangokra is jellemző: az egyedi klímájuknak köszönhetően állandóan 20 fok körül van a hőmérsékletük, így ha éjjel nem felejtjük nyitva az ajtót, akkor a hidegre nem lesz gondunk.

IMG_0677.jpg

Az artenarai barlanghostel

Másrészt minden jóval el vannak látva: villannyal, meleg vízzel a bojlernek köszönhetően, főzéshez ott a gázpalack, és a víz is be van vezetve. Persze ezek helyett korábban egyszerű tűzrakó hely és kútról hozott víz volt, na de ez Borsodban sem volt másképpen. Ráadásul a sziget tengerparti részén kiváltképpen a helyiek riogattak azzal, hogy véletlenül sem szabad csapvizet inni, ez a hegyekben nem igaz, ott isteni finom a víz, iható, ízlelhető minden mennyiségben.

IMG_0588.jpg

Reggeli a barlanghostel előtt

IMG_0558.jpg

Éjszakai látkép

Ettől a ponttól tulajdonképpen minden lakás úgy néz ki, ahogyan azt a tulajdonosa akarja, lehet modern IKEA-bútorokkal felszerelt vagy autentikus, nagymamabútorokkal berendezett, ízlés szerint. Mindezek mellett viszont ott van a legfőbb csoda, amivel ezek a lakások rendelkeznek, és ez a kilátás. Közel kétezer méter magas a legmagasabb csúcs a szigeten, rengeteg a szakadék és a hegygerincekből toronyként kiemelkedő egyedi forma.

IMG_0681.jpg

Hegyvidék

A felhők közben szédítő sebességgel jönnek-mennek, hol titokzatos lepelbe bújtatva a hegyeket, hol szemérmesen villantva ki a zöld tájat. Néhol egy-egy kráter kopár közepe látható, vagy az erózió által kialakított varázslatos sziklaoszlopok. Már egy éjszakát itt eltölteni is különleges érzés: a barlang előtt ülni éjjel, a hihetetlen csendben a fejünk fölé magasodó súlyos sziklafalat és a csillagos eget bámulni, majd lelesni a szakadék sötétjébe, amit a telihold egészen megvilágít. A természet egy cseppnyi kis hangyájának érzi magát az ember, főleg azzal a tudattal, hogy egy működő vulkanikus szigeten csücsül éppen, mindentől távol: na ez a pénzzel megfizethetetlen kategória.

Szólj hozzá!

Címkék: vulkán Gran Canaria Acusa Seca barlanghostel

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr415063358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása