Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

A pálmák városa

Gran Canaria, Las Palmas

2013.01.22. 21:47

Ereszkedni kezd a repülő, és kirajzolódik alattunk a Kanári-szigetcsoport első képviselője, majd lassan az óceán végtelen kéksége közepette a többi sziget is körvonalazódni kezd. Közeledik hozzánk a föld, de fentről még mindig teljesen be lehet látni Gran Canaria szigetét, egyik végétől a másikig: középen a barnás-kopár hegyeket, a tengerparthoz közel az üvegházak végtelen sorát, és a parton a hullámok csillogását és a vitorlásokat.

IMG_0299.JPG

Playa de las Canteras, Las Palmas

IMG_0272.JPG

Vitorláskikötő, Las Palmas

Spanyolország legdélebbi autonóm közösségében járunk, ahol mégis Marokkó a legközelebbi szárazföld, és Afrika illata száll a levegőben. Tizenegy féle szél határozza meg az időjárást, ami hol száraz passzát, hol csapadékos. Minden sziget klímája és földrajza más és más, csak abban egyeznek meg, hogy mindnek a tetején egy-egy vulkánkráter csúcsosodik, és a vulkanikus eredet gyönyörű hegységeket és helyenként koromfekete homokos strandokat eredményezett.

IMG_0311.JPG

Fekete homokos tengerpart

A szigetcsoportnak két fővárosa van: az egyik Santa Cruz de Tenerife, a másik Las Palmas, ami Gran Canaria szinte tökéletesen szabályos kör alakú szigetének északi részén helyezkedik el. Itt található az Atlanti-óceán egyik legnagyobb kikötője is, és az időjárás gyakran felhős és szeles; ezért a sziget déli részén meghatározóbb a turizmus, ahol garantált a 365 napon át tartó napsütés. Ott szinte szünet nélkül sorakoznak a német vendégekre specializált szállodakomplexumok, a strandok, bárok, turistacsalogató látványosságok. Éppen emiatt sokkal érdekesebb és bájosabb az északi rész, az ipari kikötő ellenére is.

IMG_0276.JPG

Habár sokszor mintha egy teljesen külön országban járnánk, a november 14-i tüntetést jelző felirat jelzi, mennyire egységesek a nemzeti megmozdulások régiótól függetlenül

Ugyan január közepe van, Európát hó borítja, Las Palmasban mégis nagyjából minden második nap lehet egyet csobbanni az óceánban, majd a napon megszárítani magunkat a homokos tengerparton. A part mentén mezítlábas szörfösök sétálnak deszkájukkal a hónuk alatt, készen arra, hogy belevessék magukat a habokba, és meglovagolják a méteres hullámokat. Az apály-dagály változása szerint hol kibukkannak az öblöt védelmező sziklacsoportok a vízből, hol teljesen eltűnnek; több méter különbség is lehet a két állapot között. Érdemes kipróbálni a könnyűbúvárkodást, már néhány méterre a parttól 10-15 centiméteres, mindenféle színben pompázó halacskák rajait követhetjük, még a homokos tengerparti részen is.

IMG_0313.jpg

Dagály idején csak a hullámok mozgása mutatja, hol rejtőznek a sziklák

IMG_0295.JPG

Apály a parton

Ha kicsit mélyebbre ásunk a hotelek és nyaralók csillogó világánál, akkor kitűnik, hogy kalandorok és helyiek keveréke a város: igazi kikötőváros, mintha egy Rejtő Jenő-regényben járnánk a matrózok nyomdokain. A szigetlakók jórészt a kikötőben vagy a turizmusban dolgoznak, de rengeteg világcsavargó áll itt meg útja során hosszabb-rövidebb időre. Sokan egy óceánjáró hajóra várnak, ahova elszegődhetnek dolgozni, vagy éppen itt töltik a pár hónapos szabadságukat, miután leszálltak a hajóról.

IMG_0287.JPG

Napfelkelte a háztetőről

IMG_0253.JPG

Itt még a félhold hasa is lefelé kerekedik, nem oldalra, mint Magyarországról

Sok európai fiatal utazgatni érkezik ide, egyedül bejárni a partokat és a hegyeket, szörfözni tanulni, alkalmi munkákból eléldegélni, élvezni a klímát, a nemzetközi bohém fiatalok társaságát. Spontán és nyitott világ ez, egy fiatalos, multikulturális kavalkád, ahol az emberek nagy részének nincsen konkrét terve az elkövetkező pár napnál előbbre. Könnyed, fesztelen minden. Súlytalan, talán túlságosan is ahhoz, hogy örökre odahúzza magához az embert, de akik megtapasztalták ezt, azok visszatérnek, hogy egy kicsit újra a semmiben lebeghessenek, a mindennapok gyötrő nehézségei nélkül.

Szólj hozzá!

Címkék: Kanári-szigetek Las Palmas Gran Canaria

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr825036543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása