Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) Sitges (1) sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

A fehér kövek monostora

Monasterio de Pedralbes

2012.12.15. 15:56

Barcelona igazi lüktető, pezsgő város, telis-tele programokkal, tennivalókkal, fesztiválokkal. Ha  egy kicsit mégis megfáradnánk a sok jövés-menésben, és egy csendes délutánra vágyunk, akkor érdemes ellátogatni Pedralbesbe, Barcelona egyik külső kerületébe.

IMG_9645.JPG

Az egész várost átszeli keresztben a Diagonal tizenegy kilométer hosszú és ötven méter széles sugárútja. Útja északnyugaton, a tengerparti felhőkarcolóktól indul, elszalad a Torre Agbar mellett, közben kikacsint a közeli Sagrada Família előtt kígyózó embertömegre, átmegy az elegáns és úri Grácia illetve L’Eixample negyeden, és délkeleten, a dombok között ér véget. Ezen a környéken az a feltűnő, hogy milyen béke és csend van, mindent eltölt a nyugalom. Mint amikor a pesti VII. kerületből átmegyünk Budára, ahol még az utcácskák nevei is meseszerűek: Tündér utca, Csillagvölgyi út, Hangya lépcső.

IMG_9519.JPG

A monostor utcája

Ezen a máig békés helyen építette fel negyedik, és egyben utolsó feleségének II. Jaime király a pedralbesi monostort a XIV. században, ami akkor még jócskán kívül esett Barcelona határain. A gótikus épületegyüttes a ferencesek női ágának, a klarisszák rendjének adott otthont, ahova főleg nemesi családok gyermekei léptek be. A királynő, Elisenda egy palotát is építtetett, és itt bújt el a világ elől, amikor öt év házasság után özvegyen maradt: negyven évet töltött el a monostor falai között egészen a haláláig.

IMG_9635.JPG

A templom sarokköve fehér kőből épült, ami latinul úgy hangzik, hogy Petras Albas, innen ered mind a monostor, mind a városrész neve. Amikor belépünk, rögtön az udvarra érünk ki, amit a négyzetalapú, három emeletes kolostor oszlopos kerengője fog közre. A kert mintha egy másik világba repítene el minket: csend van, csak az ide-oda repkedő zöld papagájok rikácsolása töri meg néha a némaságot.

IMG_9573.JPG

Keskeny veteményes öleli körbe az udvart, ahol fűszernövények nőnek, mellettük a narancsfákról éretten lógnak a gyümölcsök, középen pedig a pálmafák mellett egy kőből épült tavacskában aranyhalak úszkálnak. Az egyik sarokban andalúz csempékkel kirakott kutacska áll, mellette egy kőből készült szökőkúttal, aminek a tetején egy angyalka néz fel az égre a mohával benőtt oszlopáról. Minden bájos, nyugodt és rendezett.

IMG_9586.JPG

A pedralbesi angyalka

Az épületbe belépve megtekinthetjük a kolostor ebédlőjét és konyháját, a hatalmas fazekakat és tűzhelyeket, ahol annak idején ropogott a tűz és sürögtek a rend tagjai. Az aprócska, félhomályos templom külső falán óriási rózsaablak engedi be a színes fényt. Itt található a királynő különleges, dupla síremléke, ami egyszerre helyezkedik el a templom falában, ahol büszke királynőként ábrázolja Elisendát, míg a fal túloldalán, a kolostor udvarán gyászoló feleségként eleveníti meg az asszonyt a sírkő.

IMG_9595.JPG

A konyha

IMG_9589.JPG

Az egész monostor legfeljebb néhány óra alatt teljesen bejárható, ideális egy kellemes délután eltöltéséhez. Akik turistaként egy hét alatt járják meg a várost, azoknak általában eszébe sem jut ide eljönni, talán nem is nagyon említik meg az útikönyvek, hiszen annyi más érdekesség és titok van még Barcelonában! Mégis, ha valaki éppen nagyon ráér, akkor mindenképpen érdemes andalogni egyet a középkori gótikus falak között, garantált a kikapcsolódás.

Szólj hozzá!

Címkék: Monasterio de Pedralbes

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr754966886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása