Bienvenido a España

Megszólalnak a spanyolországi élmények, amik lehetnek itteni események, helyi különlegességek, főképpen Andalúziából és Katalóniából. És lehetnek élmények, amik itt értek és ezért valahol Spanyolországhoz kötődnek. Vagy egyszerűen hozzám. Szóval, élmények, by Eszti.

Facebook

Posztok

Friss topikok

  • LUJZI: @mooncat: Ja, ugyan Pipa Klub, de nemdohányzó ez is, mint minden bár! Nem tudom, hogy a pipa össze... (2012.12.03. 11:58) A Titkos Klub
  • LUJZI: @Dolgozónép: Köszi a hozzászólást! A helyi sajtó is elég nagy bukásként emlegeti a választásokat, ... (2012.11.26. 17:11) Válik-e Katalónia és Spanyolország?
  • LUJZI: Hogy kiszúrtad! :) Hát reméljük, egyszer majdcsak szól már... (2012.10.08. 22:37) Lakótársat keresünk...
  • LUJZI: Szia Góliát! :) Igen, mindenkiből jót hoz ki ez a város, örülök, hogy tetszett, amit a tenger most... (2012.09.02. 15:24) I ♥ Barcelona
  • LUJZI: @Balmazan: Majd lehet egyszer megtanulom élvezni a motorozást... de a táj tényleg gyönyörű erre!!!... (2012.07.26. 09:55) Mocis-lovas kaland Katalóniában

Versión Original Nyelviskola, Barcelona

 Ha megemlíted ezt a blogot, 20 % kedvezménnyel tanulhatsz spanyolul a barcelonai Versión Original iskolában!

Címkék

22@barcelona (1) Acusa Seca (1) albérlet (1) Alhambra (1) általános sztrájk (1) Altamira-barlang (1) andalúz (1) Arc de Triomf (1) Arrecife (1) avokádó (1) Badalona (1) Baleár-szigetek (2) Barcelona (7) barlanghostel (1) batata (1) Besalú (1) bicikli (1) bicing (1) bolhapiac (1) Caganer (1) Caga Tío (1) Caleta del Sebo (1) Carlos Ruíz Zafón (1) Castanyada (1) Castelldefers (1) casteller (2) Cervantes (1) Cesár Manrique (1) Chinijo-szigetcsoport (1) Cine Montjuïc (1) Comillas (1) Congost de Mont-rebei (1) Costa Brava (2) Cursa de los Bomberos (1) D-Day (1) Damm (1) démonégetés (1) dűnék (1) EB (1) El Camino (1) emberek (1) embertorony (1) empanada (1) erdőtűz (1) EVS (1) farsang (1) Fekete Madonna (1) fesztivál (1) Fiesta Mayor de Gracia (2) flamenco (1) foci (1) Fuente de Mágica (1) futás (1) futóverseny (2) García Lorca (1) Garraf (1) Garrocha (1) Gaudi (2) Generalife (1) Gerda Taro (1) Gibraltár (1) Golfo de Rosas (1) Gracia (1) Granada (1) Gran Canaria (3) guacamole (1) Güell (1) gypsy-jazz (1) Halottak Napja (1) Hemingway (1) Hotel Vela (1) hulladéklerakó (1) húsvét (1) Ildefonso Falcones (1) jelmez (1) kajak (1) Kanári-szigetek (4) Kantábria (4) Kantábriai-hegység (1) karácsony (1) karnevál (1) katalán (4) katalán függetlenség (3) katalán választások (1) Katalónia elszakadása (3) Katalónia Miniatűrben (1) könyv (1) közlekedési táblák (1) Lanzarote (3) Las Palmas (1) La Graciosa (3) Lleida (1) lovaglás (1) makákó (1) Mallorca (2) Maspalomas (1) Mindenszentek Napja (1) Monasterio de Montserrat (1) Monasterio de Pedralbes (1) Montjuïc (1) Montserrat (1) Moranita (1) moscatel (1) motor (1) N-14 (1) Nagy-Britannia (1) NIE (1) Noguera Pallaresa (1) Noguera Ribagorçana (1) nyelvtanulás (1) olaj (1) Olot (1) önkéntesség (2) Open House (1) Open House BCN (1) Organya (1) Palma de Mallorca (1) panellet (1) piac (1) Picos de Europa (1) Pipa Club Barcelona (1) Plaza Real (1) pókember (1) PPCC (1) quesadilla (1) Robert Capa (1) rózsa (1) Santander (1) Santa Pau (1) Santillana de Mar (1) Sant Joan (1) San Jordi (1) sárkány (1) Save Canarias (1) semana santa (1) Shine (1) siklóernyőzés (1) sitges (1) Sitges (1) sivatag (1) spanyol (1) spanyolország (1) spanyol irodalom (1) spanyol polgárháború (1) spanyol találmányok (1) street art (1) sziklamászás (1) sztereotípiák (1) sztrájk (1) találmányok (1) tapas (1) Timanfaya Nemzeti Park (1) Tossa de Mar (1) tramontana (1) tüntetés (1) Turrón (1) tűzijáték (2) UNESCO (1) utcabál (1) Valentín-nap (1) Valldemosa (1) Versión Original (1) Vic (1) vitorlázás (1) víztározó (1) vulkán (3) WWF (3)

Földrajz

free counters

Az utazásról...

Not all those who wonder are lost.

(J.R.R. Tolkien)

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad.

(Graffiti)

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

(Szent Ágoston)

Ha nem tudod, hová mész, oda bármilyen úton eljuthatsz.

(Lewis Carroll)

Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.

(Honoré de Balzac)

Kirándulás a fűrészhegyre

Montserrat

2012.11.12. 17:08

IMG_9805.JPG

A Barcelonába érkező turisták számára rengeteg látnivalót tartogat a város, mégis érdemes egy-egy napra körülnézni a városon kívül is. Az egyik legkedveltebb ilyen célpont Montserrat: a bencés rend monostorát lehet itt megtekinteni, amit hihetetlen sziklatömbök közé építettek, 720 méter magasan.

IMG_9846.JPG

A hegyen időnként feltűnnek a víztározók, hogy ha erdőtűz ütne ki, akkor innen vehessék a vizet a gyors mentéshez

IMG_9861.JPG

Kilátás a Llobregat folyóra

A legenda szerint 880-ban a helyi pásztorok egy szombat délután arra lettek figyelmesek, hogy gyönyörű dallam kíséretében vakító fény hull le az égből. A következő szombaton megismétlődött a fény és a dallam is, majd így folytatódott ez összesen négy szombaton át. Amikor a püspök tudomást szerzett a különleges jelenségről, rögtön ellátogatott Montserratba, és ekkor találtak egy barlangban Szűz Mária szobrára. El akarták szállíttatni a szobrot, de az annyira súlyos volt, hogy nem tudták megoldani; ezt aztán úgy értelmezte a püspök, hogy az a Szűz akarata, hogy ott, azon a szent helyen építsenek neki egy kápolnát. Mindenesetre ezzel a szoborral indult el a montserrati monostor története.

450px-Statue-Madonna-von-Montserrat.JPG

Ezen a ponton kissé zavarossá válik a história, mert a Szűz mai szobra a XII. században került a korábbi helyére, és az, hogy az eredeti hova lett, a homályba vész. A jelenlegit mindenesetre úgy is ismerik, mint Moranita, azaz a Fekete Madonna, mert nyárfából készült, aranyozott, de a keze és az arca fekete. Egyes magyarázatok szerint olyan sok gyertyát gyújtottak a lábánál az évek során, hogy az kormozta be feketére, de más elméletek szerint eleve így készült, hiszen nem ritka az, ha egy vallási szobor nem fehér bőrszínű figurát formáz meg. A Szűz jobb kezében egy gömböt tart, ami az univerzumot jelképezi, ölében a gyermek Jézus ül, aki bal kezében nem mást, mint egy ananászt tart, a ballal pedig áldást oszt.

IMG_9996.JPG

A monostor fentről

IMG_9859.JPG

A hegy hátsó oldala

Maga a hegység neve fűrészelt hegyet jelent katalánul, ami roppant találó, ha ránézünk a csipkézett tetejére és a sok óriási kőoszlopra, amit itt a természet erői kialakítottak. A turistáknak általában a monostor a célpont, ott is el lehet ütni pár órát, megtekinteni a monostort, a tereket, a könyvtárat, a múzeumot vagy éppen a galériát el Greco és Caravaggio képeivel. A természetszeretőknek azonban érdemes legalább egy néhány órás túrát tenni a hegyekben, ahol ha ügyesek vagyunk, sárga szalamandrákat és hegyi zergéket is láthatunk. Nekünk szerencsénk volt...

IMG_9936.JPG

Sárga szalamandra

IMG_0013_m.jpg

Hegyi zerge

A sziklamászók számára is valóságos paradicsom a hely, remek terepeket lehet találni kezdőknek és haladóknak egyaránt. Voltak olyan sziklaoszlopok, hogy csak lestünk, hogy az a kis piros pont ott a szikla szinte függőlegesnek látszó falán egy ember...

IMG_0033.JPG

Azok ott hegymászók!

Emellett van egy barátságos menedékház is a magasban, ami télen-nyáron nyitva tart, gyönyörű kilátással a völgyre és a hegyoszlopokra, és van lehetőség akár arra is, hogy itt  töltsük az éjszakát.

IMG_0036.JPG

A menedékház

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ellátogasson ide, ha van rá alkalma: a monostor maga is sok érdekességet rejt, és kivételes környezetben fekszik, csodálatos hegycsúcsok között bújik meg!

Szólj hozzá!

Címkék: Monasterio de Montserrat Montserrat Moranita Fekete Madonna

A bejegyzés trackback címe:

https://bienvenidoaespana.blog.hu/api/trackback/id/tr234903591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása